Fotograferen met tegenlicht een mysterie of drama!
Natuurlijk, fotograferen tegen het licht in wordt altijd- afgeraden. Immers, je hoofdonderwerp is dan onderbelicht en staat in de schaduw. Of is helemaal niet zichtbaar.
Maar toch… je kunt met tegenlicht ook heel creatief foto’s maken. Met een prachtige, soms bijna mysterieuze sfeer. Juist nu de zon weer lager staat, kun je perfect experimenteren met tegenlicht.
Bij het fotograferen met tegenlicht is het belangrijk is dat de lichtbron (de zon, ‘lichte’ lucht of een gewone lamp) achter je hoofdonderwerp staat.
Maar wat gebeurt er dan eigenlijk?
Je belicht je onderwerp van de achterkant, waardoor een sterk contrast ontstaat tussen licht en donker. Silhouetten en – vaak hele – lange schaduwen gaan een hoofdrol spelen. Vormen en lijnen sterk benadrukt.
Een paar tips:
- Zorg dat silhouetten en vormen ondanks het tegenlicht toch herkenbaar blijven. Anders wordt het een donkere brei.
- Pas op voor lensflare & artefacten: dat zijn soms hinderlijke vlekken op je beeld doordat de lichtbron teveel in je lens schijnt. Die vlekken gaan vaak ten koste van de contrasten op je foto.
Zie hiernaast de wat uitgebeten zon en de oranje vlekken midden onder in het beeld.
Vooral tijdens het ‘gouden uurtje’ (bij zonsondergang) is fotograferen met tegenlicht erg mooi. Het is niet voor niets dat in elke reisbrochure de zon ondergaat achter het prachtige, vrijwel zwarte silhouet van een aantal palmbomen.
Maar de foto hiernaast is gewoon gemaakt in Nederland. In de winter. De zon is net onder, en de lucht heeft een mooie schakering van warmrood, oranje naar paars blauw.
Portretten en tegenlicht
Portretten kan je ook met tegenlicht maken. Heel goed zelfs. Maar let op dat de lichtbron niet zelf in beeld komt!
Net als bij de natuurfoto’s met tegenlicht krijgt het portret, de scène, een mysterieus dramatische impact door de hoge contrasten. De randen van de geportretteerde lichten op.
Zeker bij het haar wordt een mooi oplichtende lijn goed zichtbaar. Dit geeft de foto een extra dimensie.
Tip: wil je voorkomen dat de voorkant van het gezicht een egaal zwart geheel wordt dan kan je inflitsen of gebruik maken van een reflectiescherm (zoals hierboven gedaan is).
En hierbij een voorbeeld hoe je dezelfde scene meer contrast kan geven waardoor de foto sfeervoller en zelfs kunstzinnig wordt. Kijk maar: ook de voetstappen in het natte zand worden zichtbaar terwijl de silhouetten prima herkenbaar blijven.
Fotograferen met tegenlicht en transparantie
Als je het fotograferen met tegenlicht een beetje onder de knie hebt, zal je ook ontdekken dat je niet alleen het silhouet maar ook de innerlijke vorm van bijvoorbeeld een insect of een blad kunt fotograferen. Door de lichtbron achter het ‘object’ fotografeer je er als het ware doorheen; het wordt transparant.
Denk maar aan de veel gefotografeerde libelle, waarvan de vleugels oplichten in het tegenlicht. Dat kun je dus ook zelf: als een onderwerp (enigszins) doorzichtig is en veel details bevat. Als je dat fotografeert met tegenlicht kan je de transparantie mooi in beeld krijgen.
De textuur van het blad, vrucht of wat dan ook komt duidelijk in beeld en geeft een heel natuurlijk effect. O ja, zorg er voor dat de lichtbron pal achter of schuin achter je object staat!