Inspiratiebronnen

Een van mijn INSPIRATIEBRONNEN is de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio, leefde van 1571 tot 1610 in Italië. Hij schilderde veel in opdracht van de katholieke kerk bijbelse voorstellingen in Rome en Napels. Deze schilder leefde in de eerste fase van de Italiaanse Barok. Een tijd waarin de pausen streefden Rome tot de mooiste stad van het christendom te maken.

nIenke-meek-meekspictures-fotograaf-abcoude-fotograaf-ronde-venen-blog-caravaggio

Caravaggio heeft veel invloed gehad op latere schilders door de introductie van de schildertechniek ‘Clair obscure’. Een schildertechniek waarbij sterke contrasten worden gevormd door hoge lichten en diepe schaduwen. Met deze techniek bereik je een dramatische theatrale voorstelling. Het revolutionaire en karakteristieke van Caravaggio is niet alleen het Clair obscure, maar meer dat hij de kijker uitnodigt tot interactie.

Zijn personages op het doek onttrekt hij van de straat. Arme, halfnaakte gebochelde mannen met vuile voeten, uitdagende prostituees en oude gerimpelde vrouwen waren vaak zijn modellen die hij natuurgetrouw weergaf op het doek. Bij de MUZIKANTEN (ook in opdracht van de kerk) gebruikt Caravaggio jonge onschuldige masculiene jongens, die hun liefde voor muziek tonen. Deze groep heeft onderling geen relatie en het overal effect komt klungelig over.

nIenke-meek-meekspictures-fotograaf-abcoude-fotograaf-ronde-venen-blog-caravaggio-inspiratie